pátek 8. února 2013

Štrikujeme

Můj počítač začal o tomhle zkouškovém trošku zlobit. Teda zlobit. Malinko zpomalil, občas trochu víc vrněl a vrčel a nakonec se mu podařilo se jednou samo od sebe vypnout vprostřed práce stalkování velectěného spolužačstva na fejsbuku. Tak jsem ho po poslední zkoušce dala jednomu hodnému pánovi na generální revizi a celou dobu, co jsem počítač neměla, mě napadalo milion témat, o kterých bych vám chtěla napsat a už už jsem se těšila, až se ke mně počítač vrátí. Dneska přijel, zaplatila jsem sedm stovek (dejte mi někdo mokrej hadr na hlavu), projela bloglovin (jooo, jsem přece jen trochu závislák). Pak jsem rozklikla psaní příspěvků a od tý doby do editoru čumím a vůbec nevím, o čem jsem vám chtěla psát. Achjo. (Dejte mi někdo mokrej hadr na hlavu podruhý.)

Začalo mi "volno" a tak jsem se rozhodla hledat svoji v létě naivně rozháčkovanou čepici, že ji dokončím a hrdinně ji sem vyfotím. Nikde není, možná zůstala v Brně. Pustila jsem se do šály. Fotit ji sem nebudu, dokud nebude hotová, aby mi to nepřineslo smůlu (jako s tou čepicí). Umíte háčkovat? A plíst? Spousta lidí v mým věku to neumí (a říkám vám, u mojí babičky to byla nutnost, bez toho, aby jste to neuměli, jste si nemohli jít hrát do parku) a fakt se diví, že to vůbec zvládám, natož že se do toho dobrovolně pouštím.

Užívám si chleba. Možná vám chleba přijde jako úplně obyčejná věc, možná ne, zvlášť pokud jste třeba žili delší dobu v zahraničí. (Chleba bejvá to první jídlo, který Čechovi začne chybět.) Já miluju kvalitní chleba, a proto v Brně s okoralou chuděrou půlkou z Alberta, ve který jsou prej korýši nebo co (radši jsem to nikdy nečetla) nejsem nikdy moc spokojená. Co mám ale shánět, když tam na mě ve večerních nočních hodinách, když se šinu ze školy, nic jinýho nezbejvá? Teď si doma užívám nejkvalitnější chleba, chodím ho každej den osobně kupovat do jiný pekárny, kterou si zrovna vyberu, čuchám k němu, foukám na něj, dlouho ho žvýkám a bojím se, že půlenýho chudáka s korýšema už nedám.

No, kdo by byl před deseti lety řekl, že ta malá zlobivá holčička bude 8.2.2013 večer sedět u kompu, štrikovat šálu a sledovat crochet tutorials na youtube?

Majte se.

12 komentářů:

  1. Háčkovat umím, plést ne. Loni na podzim jsem dostala tašku vlny, takže od té doby už jsem uháčkovala tři kruhové šály, návleky na ruce do auta (jsou super, konečně mi ráno není zima na ruce) a hračku pro kočku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlny jsou drahý, taška vlny je jako dar z nebes. Jen ty ruce a záda pláčou :-D

      Vymazat
  2. Když jsem byla malá, "háčkovala" jsem. (jednou jsem se dokonce dostala i ke druhé řadě, ale pak to začlo váznout :D)
    Jinak nemám chleba moc ráda, leda tak topinku. Je to asi tím, že mám zkušenosti jen s tím naším brněnským korýšovitým, no.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alespoň jsi to zkusila. Asi ti někdy dovezu dobrej, ať víš o co přicházíš :-D

      Vymazat
  3. Teda, já se přiznám, že tu zcela nepopulární a pruce ankůl činnost zvanou ruční práce více méně ovládám. Nejen, že si nevypíchnu oko, uštrykovala jsem si (a okolí) dílem na jehlicích, dílem háčkem asi 20 šál, nějaký čepice a svetr, svetr jsem si taky upletla. Teda, když jsem byla menší, teď jsem větší a to by znamenalo víc práce, takže se mi s tím nechce crcat (kdybych na to náhodou měla, ehm, čas, že?;))

    Chleba je katastrofa, ačkoliv mě nedávno docela překvapil chleba, kterej jsme s partnerem z nouze koupili hladoví po procházce v Lidlu. Byl tak strašně dobrej, že jsme ho celej sežrali na posezení jenom tak, holej. Zbytek se sjel s máslem a s romadurem, a chrochtali jsme blahem, že nás bylo slyšet snad až v Praze.

    Je k nevíře, jak člověk ocení pitomej chleba, když je dobrej.

    No a pak je tu samozřejmě řešení pro lemry, domácí pekárna. Od tý doby, co ji máme u rodičů, koupíme příležitostně sobotní vyhlášený housky (který teda pečou v pekárně kdesi v trapu furt, ale dovážej k nám do Vidlákova jenom v sobotu).

    A dostala jsem z toho hlad, takže to si ještě spolu vyřídíme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chleba z Lidlu? To musíme vyzkoušet. A jsem ráda, že taky štrikuješ, aspoň to s našima babičkama nevyhyne!

      Vymazat
  4. Trochu háčkovat i plést umim, uplést bych ale zvládla leda tak šálu. Jenže šála je dlouhá a nudná, moc to nepřibejvá a je to pořád dokola to samý... takže mě to moc nebaví a většinou ji nedopletu. A když jsem si loni jednu rozpletla, dostala se asi do půlky, došla mi vlna a další klubko ve stejné barvě jsem už nesehnala :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nesehnat stejnou vlnu je mor a mělo by se zakázat něco z vln "přestat vyrábět"! Moc dobře vím, jaký to je, někde mi doma leží půl svetru :-D

      Vymazat
    2. No u svetru by mě to teprv naštvalo!

      Vymazat
  5. Štrikování děsně uklidňuje! Občas ho provozuju jako terapii.
    Dobrý chleba mi na dovolené chybí vždycky!
    PS: mokrý hadr posílám poštou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aaach, to bude /vzhledem k venkovnímu počasí/ i pěkně vychlazenej.

      Vymazat
  6. ty jo, pliest a hackovat je super, normalne som neidisch, ze si taká zrucná. Sa ti to bude urcite hodit este:-) A okrem toho mam pcoit, ze je to dobré na prokrastinaciu

    OdpovědětVymazat